Nomineer Hier!

OVS Ondernemerscafé woensdag 4 april 2018

Geplaatst op 05-04-2018

‘Wordt vakmanschap nog wel op waarde geschat of zetten we alle kaarten op de kenniseconomie?’ Een interessant onderwerp dat vele ondernemers bezighoudt, te zien aan het drukbezochte Ondernemerscafé in de gezellig aangeklede foyer van De Ruchte.

In ons economisch wi-wa-wonderland gaat 1 ding mis… we komen vakmensen te kort. Het presentatie duo van vanavond, Marie-Louise Looijmans en Willie van Mierlo, hebben een toepasselijk introductiefilmpje over dit onderwerp gevonden. In dit filmpje benoemt cabaretier Pieter Derks de problemen over de kenniseconomie en de ware helden van deze tijd. “De stand van zaken in Nederland: twee miljoen communicatiewetenschappers en niemand die een kraan kan repareren.”

Iedereen wordt hoogopgeleid en dingen maken is ‘niet hip’. Maar er is nu eenmaal een grens aan het aantal managers dat een land kan hebben. “Wie bepaalt eigenlijk de beroepskeuze van een kind, de ouders of de leerling zelf?” De reacties vanuit het publiek op deze vraag van Marie-Louise zijn verdeeld. Tijd om de gasten, Roland van Bussel (eigenaar) en Teun Bekx (leerling) van Bouwbedrijf DOBU in Someren, Wil van Roosmalen (voorzitter) en Tim Klessens (leerling) van Bouw Infra Mensen Mierlo en Eduard en Marius Wijlaars (eigenaren) en Dennis Sondern (leerling) van Edumar Metaalbewerking in Someren, naar hun ervaringen te vragen.

Teun heeft een opleiding als kok gevolgd maar is geswitcht naar de bouw. Hij ging een dag mee dakpannen leggen en vond het te gek. Nu werkt hij 1,5 jaar bij DOBU en volgt sinds kort een opleiding. Ook Dennis heeft de keuze voor metaal zelf gemaakt. Hij is middels zijn snuffelstage op het vmbo bij Edumar terecht gekomen en is afgelopen jaar begonnen met een BBL-opleiding. Dit bevalt hem heel goed. Tim is op het Varendonck begonnen met de richting elektro, na een stage kwam hij erachter dat dit niet bij hem past. Hij is overgestapt naar metselen en vond dit meteen superleuk. Na het Varendonck is hij naar Bouw Infra Mensen Mierlo gegaan. Hij werd na de regionale en nationale voorronde Nederlands kampioen in zijn vak. Tijdens de WorldSkills 2017 in Abu Dhabi heeft Tim de 5e plaats behaald en een medaille voor excellent vakmanschap gewonnen.

Claus van Teeffelen van het Varendonck College vertelt over het nieuwe project ‘Someren On Stage’. Someren On Stage zoekt professionals die aan vmbo-leerlingen vertellen over hun vak. Leerlingen en bedrijven gaan met elkaar in gesprek en maken, wanneer er een match is, een afspraak voor een werkbezoek enkele weken later. De zin ‘Alles mag je worden. Behalve ongelukkig. Beloofd?’ zegt eigenlijk alles. Claus vraagt de ondernemers om zich aan te melden voor dit project.

“Wie van jullie is er leerbedrijf?” vraagt Willie. Er gaan enkele vingers omhoog in de zaal. Uit reacties blijkt dat investeren in leerlingen niet altijd iets oplevert. Het komt regelmatig voor dat een leerling, wanneer de opleiding na 4 jaar klaar is, begint als ZZP’er. Roland voegt hieraan toe dat niet elke goeie vakman een ondernemer is, niet elke vakman wordt ZZP’er. En het opleiden en kost veel tijd en energie. Wanneer de leerlingen van school af komen zijn het geen vakmensen, maar dat worden ze snel. Mits je ze goed begeleid en investeert, wordt opgemerkt uit de zaal.

Zoals eerdergenoemd, dingen maken is ‘niet hip’ maar hoe maak je je vak dan ‘sexy’? Want iedereen vraagt mensen, maar waar haal je ze vandaan? DOBU doet dit doormiddel van een Facebookcampagne om personeel te krijgen. En jongeren te bereiken die na hun eindexamen vakantiewerk zoeken. Edumar merkt wel dat het promoten van metaal en techniek moeilijk is. Wanneer jongeren geïnteresseerd zijn merk je vaak dat ouders liever hebben dat ze nog even doorstuderen. Maar, merken ze op, Een goeie vakman heeft een hoog niveau nodig. Techniek wordt alleen maar moeilijker, je moet op tijd bijscholen, niet alleen maar werken. Bouw Infra Mensen Mierlo probeert ook om dames de bouw in te krijgen, maar dat wil nog niet echt lukken. Het organiseren van excursies en wedstrijden helpt om te laten zien hoe goed en leuk de opleidingen zijn. En kampioenen zoals Tim en enthousiaste leerlingen als Teun en Dennis zijn natuurlijk de beste ambassadeurs.

Het was een interessant Ondernemerscafé met gasten uit verschillende invalshoeken. Na afloop wordt er nog gezellig na gekletst en gediscussieerd.

 

Annebet Verhees-Haerkens

Foto’s: OVS | Jos Haerkens
Kijk voor meer foto’s in de fotogalerij

Ondernemers Vereniging Someren

De OVS is een vereniging vóór en dóór ondernemers, waarin ruim 200 Somerense ondernemers een klankbord hebben naar elkaar, maar ook naar bijvoorbeeld overheidsinstanties en andere instellingen die een ondernemer regelmatig op zijn/haar pad tegenkomt.

Meer over de OVS